Onderwijs en begeleiding

Houtens kent drie leerwegen: 

  • Basisberoepsgerichte leerweg 
  • Kaderberoepsgerichte leerweg 
  • Theoretische leerweg 

In de onderbouw is er de havo-kansroute. Leerlingen kunnen na leerjaar 1 of 2 van deze havo-kansroute afhankelijk van de behaalde resultaten opstromen naar College de Heemlanden. 

In het eerste jaar komt uw kind “op basis van het advies van de basisschool” in een klas met een gemengde samenstelling of in een klas met één niveau. In het tweede leerjaar is de indeling van de stromen vergelijkbaar. Afhankelijk van de resultaten is doorstroom mogelijk of soms noodzakelijk. Soms kunnen er groepen worden gevormd waarbij verschillende stromen samenkomen. Hierbij wordt altijd gekeken naar de bevorderingsregels én het advies van de docenten die aan uw kind lesgeven. Vanzelfsprekend wordt indien gewenst en nodig, een dergelijke overstap ook uitvoerig met u besproken. 

Daarnaast kunnen leerlingen met leerachterstand in aanmerking komen voor Leerweg Ondersteunend Onderwijs (lwoo). Zie voor meer informatie hierover het onderdeel BKL op pagina 8. Aan het eind van leerjaar 2 wordt een beslissing genomen over het niveau waarop de leerling, in principe, eindexamen kan doen. Een team van docenten begeleidt deze leerlingen samen met de ondersteuningscoördinator indien nodig externe deskundigen (bijvoorbeeld orthopedagogen en ambulant begeleiders). Voor vragen over de lwoo kunt u terecht bij de mentor, de leerlingcoördinator of de ondersteuningscoördinator via info@mijnhoutens.nl.

Onderbouw 

De onderbouw bestaat uit de eerste twee leerjaren. In het eerste leerjaar proberen we de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen. De mentor speelt daarbij een belangrijke rol. De mentor zorgt er in de eerste plaats voor dat uw kind zich thuis gaat voelen. Daarnaast besteedt de mentor in de begeleidingslessen aandacht aan de manier van leren en huiswerk maken. Ook het omgaan met elkaar in de klas en op school heeft hierin een belangrijke plaats. Wanneer uw kind zich zeker en veilig voelt op school, kan hij maximaal presteren. De mentor heeft oog voor de klas als geheel en voor uw kind als individu. Zowel voor uw kind als voor u is de mentor het eerste aanspreekpunt. 

In de onderbouw wil de school zicht krijgen op het niveau dat uw kind in de vervolgjaren aan kan. Aan het einde van het tweede jaar brengt de school een bindend advies uit over het vervolg van de schoolloopbaan van uw kind. 

Leergebieden

Houtens werkt in de onderbouw met leergebieden. Het voordeel daarvan is dat er meer samenhang tussen de vakken aan te brengen is, wat motiverend werkt voor leerlingen. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid dat vaker dezelfde docenten lesgeven aan leerlingen. Hierdoor leert men elkaar beter kennen en dit bevordert veiligheid en betrokkenheid. Bovendien is de ervaring dat door het werken in leergebieden er meer rust is in het rooster en in het gebouw.

Vakken 

Er wordt gewerkt in de volgende leergebieden voor alle niveaus: 

  1. Mens en maatschappij; aardrijkskunde, geschiedenis, economie en levensbeschouwing 
  2. Mens en zorg; biologie en verzorging

Specifiek voor TL (Theoretische Leerweg):

  1. Mens en techniek; natuurkunde, scheikunde, techniek 
  2. Kunst en cultuur; beeldend, drama, dans, muziek 

Specifiek voor BKL (Basis – Kader – LWOO): 

  1. Maakonderwijs: Leerlingen leren met hun handen door te doen. Techniek, dienstverlening en het maken van producten staan centraal. 

Naast de leergebieden biedt Houtens ook onderwijs aan in vakken die wat betreft vaardigheden en inhoud verbinding hebben met de leergebieden. Wiskunde, Nederlands, Engels, Frans behoren afhankelijk van de afdeling waarin uw zoon of dochter onderwijs volgt tot het programma. Uiteraard krijgen de leerlingen ook bewegingsonderwijs en mentorlessen. 

BKL (Basis – Kader – LWOO)

In het schooljaar 2022-2023 starten wij met een nieuw onderwijsconcept voor de Basis - Kader -LWOO. Het uitgangspunt voor de Basis- Kader – LWOO klassen in leerjaar 1 is het zorgen voor een voorspelbare schooldag. Kenmerken van het nieuwe onderwijsconcept zijn: 

  • Kleine klassen Onze Basis- Kader – LWOO brugklassen bestaan uit maximaal 18 leerlingen per klas. Leerlingen volgen basisberoepsgerichte leerweg en/of kaderberoepsgerichte leerweg, met of zonder leerwegondersteuning (LWOO). Deze leerlingen zitten in heterogene groepen. 
  • Huiswerkvrij Een lesweek bestaat uit 25 uren. In gewone lessen en in het werkuur is er gelegenheid om huiswerk te maken. Als je naar huis gaat is je maakwerk af. Het leren voor toetsen gebeurt deels op school en deels thuis. 
  • Eigen lokaal Iedere klas heeft een eigen lokaal. Iedere ochtend hebben leerlingen les in hun eigen lokaal. Voor praktijkvakken gaan leerlingen naar een praktijklokaal. Iedere leerling heeft een kluisje bij het lokaal. Het lokaal is gestructureerd en voorspelbaar ingericht. Het lokaal beschikt over ruime werkplekken met voldoende ondersteunende mogelijkheden om de omgeving voorspelbaar in te richten, rekening houdend met verschillen tussen leerlingen.
  • Maakonderwijs Leerlingen leren met hun handen door te doen. Techniek, dienstverlening en het maken van producten staan centraal. 
  • Klein docententeam Iedere klas heeft een klein docententeam van ongeveer zes docenten. De docenten kennen hun leerlingen goed en kunnen leerlingen hierdoor extra goed begeleiden en investeren in de relatie. Iedere klas wordt ook begeleid door een onderwijsassistent en een Begeleider Passend Onderwijs. 
  • Intensieve ondersteuning Naast het aanbieden van een afwisselend en uitgebreid mentorprogramma van 2 lesuren per week is er een maatwerkprogramma beschikbaar voor taal en rekenen. Dagelijks is er aandacht voor het ontwikkelen en vergroten van vaardigheden. Er wordt gewerkt aan het vergroten van executieve vaardigheden (leren leren), ICT vaardigheden, studievaardigheden en sociaal-emotionele vaardigheden. Leerlingen kunnen trainingen volgen, zoals bijvoorbeeld faalangstreductietraining of sociale vaardigheidstraining.
  • Breder leerlingvolgsysteem De ontwikkeling van leerlingen wordt gevolgd en in kaart gebracht op zowel het cognitieve vlak (hoofd), het sociaal-emotionele vlak (hart) als het executieve vlak (handen) door middel van een nieuw leerlingvolgsysteem. Het leerlingvolgsysteem helpt docenten om meer inzicht te krijgen in het leerproces en de ontwikkeling van hun leerlingen. Daarnaast geeft het onze leerlingen en ouders meer inzicht in de groei- en ontwikkelingsmogelijkheden. Zodat we als school ons onderwijsaanbod en ondersteuning op de leerlingen nog beter kunnen afstemmen.

Lessentabel onderbouw 

Onderbouw B/K leerjaar 1

Onderbouw B/K leerjaar 2

Onderbouw tl/havo-kans leerjaar 1

Onderbouw tl/havo-kans leerjaar 2

Havo-kans route 

Leerlingen met een dubbeladvies mavo/havo kunnen op Houtens de havo-kans route volgen. Het onderwijs op deze route wijkt af van het onderwijs in de reguliere vmbo-tl klas door specifiek voor te bereiden op de overstap naar de havo. Naast het reguliere aanbod op tl-niveau wordt de leerling bij elk vak ook op havo niveau uitgedaagd. De havo-kans route wordt in klas 1 en 2 aangeboden. De havo-kans route heeft als doel te onderzoeken welke leerroute het beste bij de leerling past. Daarnaast wordt er voorbereid op de doorstroom naar de havo zodat dit zo succesvol mogelijk is. 

Leerlingen die de havo-kans route volgen krijgen dezelfde vakken als de leerlingen die vmbo-tl volgen. Elk vak biedt de leerlingen naast de tl-stof ook havo-stof aan als verrijking en verdieping. Alle aangeboden leerstof wordt getoetst. Waarbij, om voor te bereiden op de havo, de nadruk ligt op het toetsen van inzicht en toepassen van de aangeleerde leerstof. De verschillende vakgroepen zorgen in samenspraak met collega’s van College de Heemlanden ervoor dat het lesprogramma aan de volgende punten voldoet: 

  • Het lesprogramma bevat verdieping en verrijkingsopdrachten op havo niveau. 
  • Bij een praktische opdracht bij de theoretische vakken wordt er meer zelfstandigheid van leerlingen gevraagd en de opdrachten zijn inhoudelijk uitdagender. 
  • Leerlingen worden getoetst op het havo-kans niveau. 
  • Hierin worden de verdieping- en verrijkingsopdrachten getoetst. 
  • Over de tl-stof worden er meer inzichts- en toepassingsvragen gesteld gericht op havo niveau. 
  • Leerlingen krijgen één cijfer, een havo kans-cijfer.

Bovenbouw 

Kernvakken bovenbouw

Iedere leerling in elke leerweg in de bovenbouw krijgt les in de kernvakken. Hieronder vallen Nederlands, Engels, maatschappijleer, loopbaanoriëntatie & mentorles, culturele & kunstzinnige vorming en bewegingsonderwijs. Maatschappijleer rond je in leerjaar 3 af, dit cijfer telt al mee voor je examen.

Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg 

Leerlingen in leerjaar 3 en 4 volgen naast de verplichte vakken ook twee van de drie keuzevakken; biologie, economie en/of wiskunde. De keuze wordt in leerjaar 2 gemaakt. De vakkenpakketkeuze wordt in de bovenbouw gevolgd en afgesloten met een examen. 

Dienstverlening en producten 

In de basis/kader leerweg bieden wij het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) aan. Dit is een praktisch programma voor alle leerlingen in deze leerweg. D&P is beroepsgericht en beroepsoriënterend; het biedt een brede oriëntatie en sluit goed aan op diverse richtingen binnen het MBO. D&P richt zich namelijk op heel veel verschillende werkgebieden, denk aan commerciële beroepen, recreatief, facilitair, technologie en sociale dienstverlening. In de bovenbouw volgt een leerling naast het profielvak D&P ook een aantal keuzevakken binnen een gekozen specialisatie. 

In leerjaar 3 volgen leerlingen 5 uur per week een keuzevak (vier keuzevakken per jaar) en 2 uur per week een profielmodule (organiseren van een activiteit – doorlopende module, dus gehele schooljaar) 

In leerjaar vier volgen de leerlingen 7 uur per week de overige drie profielmodules (Presenten, promoten, verkopen / Product maken en verbeteren / Multimediaal product maken en verbeteren)

Theoretische leerweg 

In de theoretische leerweg (tl) biedt Houtens drie profielen aan. Economie, Techniek en Zorg & Welzijn.  Economie is een breed profiel ter voorbereiding op een mbo gericht op werken in het bedrijfsleven. Het vak economie is uiteraard de basis in dit profiel.  Techniek is een belangrijk onderdeel van onze snel veranderende wereld. In dit profiel staan de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde centraal. Zorg en Welzijn is het profiel gericht op de wereld van de gezondheidszorg, met biologie als verplicht vak. 

PROFIELKEUZE 3TL

In leerjaar 3 bieden we binnen elk profiel twee of drie vaste vakkenpakketten aan. In elk pakket zitten verplichte vakken uit het kerndeel, de profielgebonden vakken en keuzevakken. Een nieuw onderdeel in het vakkenpakket voor leerjaar 3 is het praktijkgericht programma. Een praktijkgericht programma is een vak waarin leerlingen in de bovenbouw praktische kennis en ervaring opdoen in verschillende werkvelden. Door deze oriëntatie worden zij beter voorbereid op de overstap naar het vervolgonderwijs en maken zij hiervoor bewustere keuzes. Schooljaar 2023-2024 is een tweede pilotjaar, waarin leerlingen 2 uur per week werken aan een praktischer programma in plaats van een theoretisch vak. 

Onderstaand schema laat zien welke profielen en vakkenpakketten we aanbieden in leerjaar 3tl:

Profielkeuze 4TL

Leerjaar 4 is het jaar waarin de leerlingen toewerken naar het examen. Bewegingsonderwijs en culturele & kunstzinnige vorming wordt afgerond met opdrachten volgens het PTA. Daarnaast worden zes of zeven vakken met school- en eindexamens afgesloten. Het gaat hierbij om Nederlands en Engels, de profielgebonden vakken en de keuzevakken. Maatschappijleer is in leerjaar 3 al afgerond en telt mee. Het praktijkgericht programma wordt in schooljaar 2023-2024 niet aangeboden in de examenklas.

De theoretische leerweg is de opstap naar het middelbaar beroepsonderwijs of naar de havo. We hebben afspraken over de doorstroom na klas 4 tl naar havo met College de Heemlanden en werken samen met College de Heemlanden om deze doorstroom succesvol te laten zijn. 

Als de leerling het vmbo met een diploma verlaat, heeft hij nog geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. De leerling blijft leerplichtig tot hij wel een startkwalificatie heeft of tot zijn achttiende verjaardag. Via het mbo of de havo kan de startkwalificatie behaald worden. 

10-14 onderwijs 

HIJN en Fectio zijn in samenwerking een onderwijs 10-14 Houtens gestart. 10-14 onderwijs Houten is voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Primair en voortgezet onderwijs ontmoeten elkaar in 10-14. Het goede van het primair onderwijs (bijvoorbeeld samenwerken en differentiatie) en het goede van het voortgezet onderwijs (zoals meer vakinhoud en verdieping) komen in 10-14 onderwijs Houten samen. 

Voor veel leerlingen is de overgang van het primair onderwijs (po) naar het voortgezet onderwijs (vo) prima passend. Voor een andere groep leerlingen is de overgang van het po naar het vo minder goed passend. Onderwijs 10-14 Houten wil een betere aansluiting en een geleidelijke overgang bieden door de ontwikkeling en talenten van leerlingen te stimuleren. 

Onderwijs 10-14 Houten is voor leerlingen die eerder toe zijn aan een nieuwe uitdagende leeromgeving en voor leerlingen die meer tijd en ruimte nodig hebben en de keuze voor het voortgezet onderwijs daarom nog uit willen uitstellen. Onderwijs wordt op alle niveaus aangeboden (groep 7 en 8 basisonderwijs, vmbo, havo, vwo). Leerlingen die 10-14 verlaten kunnen gegarandeerd een plek krijgen op Houtens, mits het niveau passend is. 

Begeleiding en passend onderwijs

Vanaf de eerste tot de laatste dag dat uw kind bij ons op school zit, zorgen wij voor adequate begeleiding, ook als uw kind extra ondersteuning nodig heeft. 

Mentoraat 

In alle leerjaren heeft uw kind een mentor. Deze mentor is zowel voor uw kind als voor u het eerste aanspreekpunt. De mentor verzorgt de mentorles. In de onderbouw is deze les er met name op gericht om uw kind zich thuis te laten voelen in het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt in de mentorles gewerkt aan positieve groepsvorming, sociaal-emotionele en studievaardigheden. Bij het maken van een keuze voor een vakkenpakket, een profiel of een vervolgopleiding helpt de mentor zijn leerlingen bij dit keuzeproces. De LOB- leerlijn wordt door de mentor uitgevoerd in de klas en wordt aangestuurd door de decaan. De mentor is de spil in de begeleiding van uw kind. Na de mentor is de leerlingcoördinator voor zowel uw kind als voor u het eerstvolgende aanspreekpunt. 

Een mentor kan een beroep doen op diverse begeleiders. Houtens werkt met begeleiders die een specifieke deskundigheid hebben op het gebied van: 

  • Dyslexie; 
  • Rekenen; 
  • Bewust omgaan met faalangst (BOF); 
  • Sociale vaardigheid (LEV).

Extra ondersteuning 

Het ondersteuningsteam is deskundig op het gebied van passend onderwijs in de klas en extra ondersteuning, zowel binnen en buiten de school. Het ondersteuningsteam adviseert de vakdocent, mentor en/of leerlingcoördinator over het begeleiden van leerlingen in de klas. Daarnaast is het ondersteuningsteam expert op het gebied van de extra steun (binnen en buiten de school) die kan worden ingezet als een leerling dat nodig heeft. Het ondersteuningsteam  bespreekt met mentor en de leerlingcoördinator welke leerlingen gebruik maken van de extra steun. Daarnaast stemt het ondersteuningsteam de ondersteuning met ketenpartners zoals de GGD jeugdarts, het sociaal team, leerplicht of samenwerkingsverband Zuid-Utrecht. 

In het school-ondersteuningsprofiel (SOP) staat beschreven welke extra ondersteuning op Houtens aan leerlingen geboden kan worden. Bij vragen over ondersteuning en passend onderwijs kunt u terecht bij de Coördinator Passend Onderwijs via ondersteuning@mijnhoutens.nl

SOCIALE VEILIGHEID 

Een gevoel van veiligheid, in en rond de school, is van groot belang voor leerlingen en medewerkers. Wanneer een kind zich zeker en veilig voelt op school kan hij maximaal presteren. Het protocol is te vinden op de website. Bij signalen van onveiligheid of pesten is de mentor het eerste aanspreekpunt. Waar nodig worden de pedagogische medewerker en/ of de veiligheidscoördinatoren betrokken. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het protocol en het begeleiden van mentoren bij situaties rond sociale onveiligheid. De veiligheidscoördinatoren adviseren de teams en schoolleiding over het te voeren veiligheidsbeleid. 

Ondersteuning bij dyslexie en dyscalculie 

Leerlingen met een dyslexieverklaring kunnen gebruik maken van de daarvoor geboden faciliteiten, zoals tijdsverlenging bij toetsen en examens, compensatie bij spellingsfouten of gesproken ondersteuning. Ook krijgen leerlingen dyslexietraining in kleine groepen bij spelling en lezen van onze dyslexiebegeleiders. Meer informatie is te vinden op de website. 

Leerlingen met een dyscalculie verklaring kunnen gebruik maken van tijdsverlenging bij toetsen en examens. Daarnaast krijgen zij extra begeleiding van onze dyscalculiebegeleider. 

LWOO (Leerweg Ondersteunend Onderwijs) 

In leerjaar 1 en 2 bieden wij leerwegondersteuning aan in de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg.  Het LWOO op Houtens is bedoeld voor leerlingen die op de middelbare school starten met een leerachterstand, soms mede veroorzaakt door sociaal-emotionele problematiek. Het aanbod voor LWOO leerlingen moet vooral gericht zijn op het omgaan met de leerachterstanden en heeft als doel dat een leerling ondanks achterstanden toch een VMBO diploma haalt. Vanaf het schooljaar 2023-2024 werken we met een nieuw onderwijsconcept voor de Basis  - Kader – LWOO. Meer inhoudelijke informatie is te vinden in paragraaf 4.1

Voor leerlingen met LWOO stellen we een ontwikkelperspectiefplan (OPP) op, in samenspraak met leerling en ouders. Dit OPP wordt gedurende het schooljaar geëvalueerd. 

Schoolondersteuningsprofiel 

Met de invoering van passend onderwijs in 2014 is het een wettelijke verplichting voor scholen om een schoolondersteuningsprofiel op te stellen, conform de inhoudelijke eisen die de onderwijsinspectie stelt. Ons samenwerkingsverband maakt hiervoor gebruik van het online Schoolondersteuningsprofiel van Perspectief op School. Het schoolondersteuningsprofiel wordt jaarlijks herzien, waardoor onze school en het samenwerkingsverband over een actueel overzicht beschikt van onderwijskundige informatie in relatie tot passend onderwijs. 

Perspectief op School geeft inzicht in de ondersteuning die onze school een leerling kan bieden, in de ambities die wij hebben om ons te ontwikkelen en hoe die ontwikkeling verloopt. Deze ondersteuning is vastgelegd in een schoolrapportage. Voor ouders is er een beknopte ouderrapportage beschikbaar waarin wordt samengevat welke ondersteuning wij uw kind kunnen bieden op onze school. 

Extra steun arrangementen 

Als uw kind extra ondersteuningsbehoeften heeft en er meer ondersteuning is dan de vakdocenten en/of mentor kunnen bieden, dan kan er een extra steun arrangement worden ingezet. Dit arrangement omvat extra begeleiding op sociaal-emotioneel gebied, gedrag of bij studievaardigheden. De begeleiding kan worden geboden door een leerlingcoach, in de trajectklas of door de begeleider passend onderwijs. Binnen het extra steun arrangement wordt altijd in overleg met uw kind en u een ontwikkelperspectiefplan (OPP) opgesteld. Dit wordt in ieder geval 2 keer per schooljaar met uw kind en u geëvalueerd.

Vertrouwenspersonen 

De vertrouwenspersonen kunnen worden ingeschakeld wanneer er sprake is van ongewenst gedrag in de school. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn seksuele intimidatie, agressie en geweld, maar ook pesten en discriminatie. De vertrouwenspersoon is er om leerlingen/medewerkers op te vangen en te begeleiden als ze te maken hebben (gehad) met ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon helpt bij het zoeken naar een oplossing binnen de school. De vertrouwenspersonen zijn bereikbaar via de mail:  evalobker@mijnhoutens.nlbartlaureij@mijnhoutens.nl   

Mocht je liever een vertrouwenspersoon spreken die niet werkt bij Houtens, dan kun je contact leggen met Miriam Smit. Zij is aangesteld als externe vertrouwenspersoon voor Houtens. 

Miriam Smit:
info@humanresults.nl

Pedagogisch medewerker 1.25

De pedagogisch medewerker 1.25 is verantwoordelijk voor lokaal 1.25, de ruimte waar leerlingen zich melden als ze uit de les zijn verwijderd. De pedagogisch medewerker helpt leerlingen om conflicten op te lossen, treedt op als coach voor leerlingen die dat nodig hebben en stuurt aan op herstel. De pedagogisch medewerker 1.25 is te bereiken via widavandoorn@mijnhoutens.nl.  

Trajectklas 1.44 

Op Houtens zijn enkele pedagogisch medewerkers verantwoordelijk voor de Trajectklas. In lokaal 1.44 hebben we een trajectklas waarin leerlingen worden opgevangen die tijdelijk niet in de klas of pauze kunnen zijn of die extra ondersteuning nodig hebben. We bieden extra ondersteuning bij plannen, oganiseren, leren en maken van huiswerk in een kleine groep. Daarnaast bieden we individuele begeleiding bij de overige executieve functies op school, zoals concentratie of het sturen van eigen gedrag. Ook werken we dagelijks met een startgroep waar leerlingen die een of enkele keren per week begeleiding nodig hebben bij de start van de dag en hun overzicht terecht kunnen. De trajecklas is te bereiken via ondersteuning@mijnhoutens.nl