Inspraak en communicatie

De organisatie van de school    

Houtens is onderdeel van HIJN scholengroep. Onder HIJN scholengroep vallen vier scholen: Cals College Nieuwegein, Cals College IJsselstein, Houtens en College de Heemlanden. 

De school wordt geleid door directeur Anna Lambrechtse. Zij is tevens voorzitter van het managementteam. Het managementteam bestaat daarnaast uit de twee afdelingsleiders.

Bevoegd gezag College van Bestuur HIJN Scholengroep 

Het dagelijks bestuur van HIJN scholengroep wordt gevormd door een college van bestuur: Debby Dacier.

Het college van bestuur wordt in het besturen van de stichting ondersteund door het bovenschools managementteam. Dit bestaat uit de rectoren van de vier scholen van HIJN scholengroep.

Via het bestuurssecretariaat kunt u contact opnemen met het college van bestuur.
Telefonisch is het secretariaat bereikbaar op 030-603 6604, of per e-mail via bestuur@hijnscholengroep.nl.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht ziet toe op de resultaten, de financiën en de beleidsontwikkelingen van de school en is klankbord voor en tevens werkgever van het College van Bestuur. 

Voor meer informatie over de Raad van Toezicht klik hier

Informatievoorziening

U als ouder(s) en wij als school dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij de voortgang van het onderwijs van uw kind. Om deze verantwoordelijkheid te kunnen dragen, Is het belangrijk dat we elkaar op de hoogte houden van belangrijke gebeurtenissen en veranderingen. 

De school informeert u in algemene zin via brieven, Magister en de website. Wanneer er specifieke, individuele zaken spelen, neemt de mentor, leerlingcoördinator of afdelingsleider contact met u op. Omgekeerd vragen we u ons, en met name de mentor, ook goed te informeren. Wanneer u met een personeelslid van Houtens wilt spreken dan dient u een afspraak te maken. Het is niet wenselijk om zonder afspraak de school binnen te lopen, de kans is groot dat de persoon die u wilt spreken met werkzaamheden bezig is en niet gestoord kan worden voor de klas. 

PROTOCOL INFORMATIEVERSTREKKING GESCHEIDEN OUDERS

Wanneer onze school te maken krijgt met gescheiden ouders, is het belangrijk dat er duidelijkheid bestaat over de manier waarop de communicatie en informatieverstrekking verlopen.
De school volgt hiervoor de wettelijke regels en uitspraken van de Landelijke Klachtencommissie. Voor onze school is het ‘protocol informatieverstrekking aan gescheiden ouders’ van toepassing. Bekijk het protocol hier.

Een korte weergave van enkele delen van het protocol:

  1. Ouders doen bij de inschrijving melding van de gezinssituatie waarin het kind opgroeit en de gezagsrelatie tot de (afzonderlijke) ouders. Indien van toepassing zijn de namen, adressen en contactgegevens van beide ouders bij de school bekend.
  2. Ouders doen zo spoedig mogelijk aan de school melding van een wijziging van de gezinssituatie waarin het kind opgroeit en de gezagsrelatie tot de (afzonderlijke) ouders.
  3. Als beide ouders het ouderlijke gezag hebben en de ouders hebben de school laten weten dat een van hen als contactpersoon fungeert, gaan we er van uit dat deze ouder de andere ouder op de hoogte brengt van de voortgang van de ontwikkeling van het kind en andere relevante informatie over het kind, de klas en de school. Als er geen contactpersoon bij de school bekend is, informeert de school beide ouders.
  4. Als beide ouders het ouderlijke gezag hebben en de school weet dat de ouders geen contact hebben en/of elkaar niet informeren, biedt de school de informatie in gelijke mate aan beide ouders aan.
  5. Als één ouder het ouderlijke gezag heeft, volstaat de school met informatievoorziening aan deze ouder. De ouder zonder ouderlijk gezag kan zelf (schriftelijk) verzoeken om informatie over het kind.
  6. Vraagt een ouder zonder ouderlijk gezag om informatie bij de school, dan informeert de school de met het ouderlijke gezag belaste ouder hierover.
  7. In het geval sprake is van ouderlijk gezag omvat de te verstrekken informatie tenminste de schoolgids, nieuwsbrieven, uitnodigingen voor oudergesprekken, ouderavonden en schoolactiviteiten, rapporten/toetsresultaten en overige relevante informatie over het kind, de klas of de school.
  8. In het geval geen sprake is van ouderlijk gezag omvat de te verstrekken informatie de rapporten/toetsresultaten en informatie over de schoolloopbaan.
  9. Het staat de school vrij om een oudergesprek te voeren met de ouder die niet met het gezag is belast, maar de school is daar niet toe verplicht.

Medezeggenschapsraad 

De medezeggenschapsraad (MR) is een wettelijk verplicht orgaan, waarin een afvaardiging van ouders, een personeelsafvaardiging en een leerlingenafvaardiging meedenkt, adviseert dan wel meebeslist over schoolzaken die van belang zijn voor het onderwijs. De MR heeft daarvoor regelmatig overleg met een vertegenwoordiger van de schoolleiding en vergadert ongeveer 8 keer per schooljaar. Het overleg gaat onder andere over de besteding van geld, de kwaliteit van het onderwijs en het vaststellen van vakanties. De MR draagt bij aan het bevorderen van de openheid en het onderling overleg in de school. 

De MR heeft twee soorten rechten:

  • instemmingsrecht;
  • adviesrecht (gevraagd en ongevraagd)

Elke geleding heeft instemmingsrecht over die zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn. Bijvoorbeeld: ouders en personeel moeten gezamenlijk instemmen met het schoolplan, de schoolgids en het schoolontwikkelingsplan.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben? Dan kunt je altijd bij een van de MR-leden terecht.

De MR is bereikbaar via mr@mijnhoutens.nl.

De MR van Houtens bestaat uit 7 leden: 3 personeelsleden, 2 ouders en 2 leerlingen. De normale zittingsduur van een MR-lid is 3 jaar; na deze periode kan een lid zich herkiesbaar stellen. Als er plaatsen vrij zijn in de oudergeleding van de MR of deelraad, verspreiden we een oproep onder alle ouders.

GMR

Met de fusie van Houtens met College de Heemlanden, Cals College IJsselstein en Cals College Nieuwegein binnen HIJN scholengroep is het bestuur verplicht een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) in te stellen. De leden van de GMR maken ook deeI uit van de MR (van Houtens, Cals College of van College de Heemlanden).

Bekijk hier alle informatie over de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van HIJN scholengroep.

Leerlingenraad 

Er is een leerlingenraad op Houtens. Leerlingen kunnen zich hier in de loop van het jaar voor aanmelden. Leerlingen praten via de leerlingenraad mee over de dagelijkse gang van zaken op Houtens, helpen bij de organisatie van een schoolfeest of andere activiteiten. Daarnaast gaan de afdelingsleiders met regelmaat in gesprek met verschillende leerlingen uit alle leerjaren in een klankbord-lunch. 

Ouderpanel 

Het ouderpanel bestaat uit een aantal enthousiast betrokken ouders van leerlingen van Houtens en heeft een voorzitter, een secretaris en leden. Gestreefd wordt naar twee ouders vanuit elk leerjaar en een goede motivatie is hierbij van belang. Alle ouders kunnen lid worden van het ouderpanel.

Het ouderpanel vergadert ongeveer 8x per schooljaar. De agenda wordt voorbereid door de voorzitter van het ouderpanel.

Taakgebieden van het ouderpanel:

  • fungeren als klankbord naar zowel schoolleiding als ouders;
  • informeren van ouders over zaken die voor hun kind van
    belang zijn;
  • opmerkingen / ideeën van ouders voorleggen aan de schoolleiding;
  • het organiseren van thema-avonden over zaken die bij
    jongeren spelen;
  • het optimaliseren van de communicatie tussen school en
    ouders.

Wil je meedenken over het reilen en zeilen van Houtens? Kun je boven het individueel belang van jouw kind denken en doen?

Natuurlijk zijn nieuwe, goede ideeën over Houtens van harte welkom.
Heb je vragen of wil je je aanmelden? Stuur ons een mail op ouderpanel@mijnhoutens.nl

Nieuwsbrief en website 

Tenminste zes maal per jaar ontvangt u per mail de nieuwsbrief waarin wij u informeren over relevante zaken. Actuele informatie kunt u ook vinden op www.hethoutens.nl.

Rapportages en ouderavonden 

Het hele schooljaar kunt u de vorderingen van uw kind volgen via Magister. Magister is het leerling-administratiepakket waarmee de school werkt. Aan het begin van het schooljaar ontvangt u daarvoor een inlogcode. Zo kunt u de voortgang van uw kind digitaal volgen. 

Aan het einde van het schooljaar wordt een totaalcijfer gepresenteerd over alle periodes en ontvangt uw kind het eindrapport op papier. 

Op de eerste ouderavond kunt u de mentoren spreken. Aan het begin van het schooljaar is er voor elk leerjaar een avond waarop u kennis kunt maken met de mentor en waar aandacht is voor het specifieke karakter van het betreffende leerjaar. Voor deze avonden ontvangt u een uitnodiging. In leerjaren waarin uw kind een keuze maakt, organiseren we voorlichtingsavonden met de mentor/LOB coach. Vanuit Houtens organiseren we elk jaar het volgende om de voortgang te volgen en te bespreken: 

  • Rapportages met cijfers en gegevens over werkhouding, inzicht en perspectief
  • Informatieavond om kennis te maken met de mentor en het leerjaar
  • Driehoeksgesprekken twee keer per jaar met ouder en leerling 
  • Spreekmomenten om docenten naar keuze spreken 
  • Voorlichtingsavonden zoals bijvoorbeeld specifieke voorlichtingen over examens, vakkenpakketkeuze, thema-avonden vanuit het ouderpanel