Algemeen

Lessen en lesuitval

Wij werken met lessen van 60 minuten waarin ons didactisch model goed tot haar recht komt. Daarnaast geeft het werken met lessen van 60 minuten rust in de school: er zijn minder leswisselingen en leerlingen hebben per dag voor minder vakken huiswerk.

De organisatie van de lessen

De leerling staat centraal, ook bij het maken van het rooster. Dit betekent dat een leerling zoveel als mogelijk een aaneengesloten rooster heeft. Het zesde lesuur wordt incidenteel ingezet voor lessen in de bovenbouw.

Een aantal keer per jaar (bijvoorbeeld in ontwikkelweken voor docenten) werken we met een verkort rooster. De leerlingen zijn dan eerder vrij van school. Via onze website en Magister communiceren we hierover.

Leerlingen dienen dagelijks voor eventuele schoolafspraken tot 16.30 uur beschikbaar te zijn voor Houtens.

Onderwijstijd 

Houtens bewaakt de te realiseren onderwijstijd. Lessen die om wat voor reden dan ook uitvallen, worden zoveel als mogelijk vervangen. Het rooster blijft hierbij zoveel als mogelijk intact. Van de leerlingen verwachten we dat de spullen voor alle lessen van die dag aanwezig zijn, ook wanneer de les wordt vervangen. Indien er door omstandigheden meerdere lessen van een vak vervallen zal worden gekeken of er hiaten zijn ontstaan in het curriculum en zal er indien nodig een plan worden gemaakt voor het inhalen van lesstof. De onderwijstijd wordt over meerdere jaren berekend. In de lessentabel is ruim voldoende onderwijstijd ingepland. 

Lestijden

Lestijden bij 60-MINUTEN ROOSTER

Les 1

09.00 - 10.00 uur

Les 210.00 - 11.00 uur
Pauze
11.00 - 11.20 uur
Les 3
11.20 - 12.20 uur
Les 4
12.20 - 13.20 uur
Pauze
13.20 - 13.40 uur
Les 5
13.40 - 14.40 uur
Les 6
14.40 - 15.40 uur

Lestijden bij 45-MINUTEN ROOSTER


Les 1

09.00 - 09.45 uur

Les 209.45 - 10.30 uur
Pauze10.30 - 10.45 uur
Les 3
10.45 - 11.30 uur
Les 4
11.30 - 12.15 uur
Pauze
12.15 - 12.30 uur
Les 5
12.30 - 13.15 uur
Les 6
13.15 - 14.40 uur

Schooljaar 2024-2025 een 60 minutenrooster

Vanaf schooljaar 2024-2025 werken met een 60-minuten rooster. We starten daarbij iets later met de lessen: de eerste les begint om 09.00 uur.

Met medewerkers is op verschillende momenten en in verschillende samenstellingen gesproken over de lestijden en dagindeling. De MR is meegenomen in dit besluit en signalen over te lange lessen en concentratie die op is voor het einde van de les hebben meegewogen in dit besluit.

De lessen zijn van 09.00 tot uiterlijk 15.40 uur, de leerlingen zijn echter tussen 08.30 uur en 16.30 uur beschikbaar voor school. Het kan zijn dat de mentor of een andere collega een gesprek met een leerling plant om 08.30 uur of dat inhaalwerk na blok 6 gedaan moet worden. 

Leefregels 

Waar mensen leven, zijn regels nodig. Op Houtens kiezen we voor weinig regels, maar we gedragen ons volgens de weinige regels die we hebben. Zo krijgen we een goede en positieve sfeer. 

Als het goed gaat, hebben we een geweldige schooltijd met elkaar waar we allemaal, leerlingen en personeel, heel erg lang plezier van hebben! Als het een keer fout gaat: we zijn mensen, we zijn niet perfect, we mogen fouten maken. We gaan er vanuit dat je leert van je fouten. Maar we gebruiken wel maatregelen bij het niet naleven van de regels. Soms moet je buiten de lessen op school komen, soms spreken we met ouders/verzorgers, soms bepaalt de docent, mentor of leerlingcoördinator wat je moet doen. Binnen Houtens vertrouwen en respecteren we elkaar, maar we spreken elkaar absoluut aan op gedrag en het nemen van maatregelen hoort ook bij het met elkaar leven en leren.

Hieronder volgen de belangrijkste regels.
Details, uitwerkingen, protocollen en procedures zijn te vinden in het leerlingenstatuut.

Steward op School programma 

Op Houtens werken we met het stewardprogramma. Leerlingen hebben hierbij een actieve rol in de pauzesurveillance en spreken medeleerlingen aan op hun gedrag en op het op het schoonhouden van de school. Alle leerlingen krijgen een training zodat zij weten wat de rol van de stewards is. De leerlingen die steward worden krijgen aanvullend een praktijktraining. De stewards worden tijdens de pauzes ingezet. Zij worden daarbij ondersteund en gecoacht door medewerkers van de school. 

Boeken en leermiddelen 

Naast de laptop die uw kind nodig heeft (zie BYOD) worden er via van Dijk boekenpakketten besteld. Deze worden in (de laatste week van) de zomervakantie aan huis afgeleverd. Dit is een combinatie van tekstboeken en werkboeken. De boeken zijn eigendom van de school en dienen aan het eind van het schooljaar weer ingeleverd te worden op school. 

Op de materiaallijsten kunt u vinden welke spullen uw kind nodig heeft voor volgend schooljaar. 

Materialenlijst leerjaar 1
Materialenlijst Leerjaar 2 3 4

Doorstromen

Aan het einde van het schooljaar wordt voor iedere leerling vastgesteld naar welk leerjaar en niveau hij/zij volgend schooljaar kan. Dit gebeurt tijdens de docentenvergadering in de laatste schoolweek. De doorstroom naar een gelijk of ander niveau wordt bepaald aan de hand van de doorstroomnormen.

Klik hier voor de doorstroomnormen, het Programma voor Toetsing Onderbouw (PTO) en het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA).

Visie op onderwijs

Houtens is een kleinschalige vmbo-school waar iedereen elkaar kent en waar de leerling centraal staat. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer wij voorspelbaar, verbindend en vrolijk zijn, al onze leerlingen kunnen ontdekken, ontwikkelen en ontplooien.

Voorspelbaar | betrouwbaar | structuur | beschermend

Op Houtens zijn we voorspelbaar en handelen we consequent. We bieden onze leerlingen veel duidelijkheid, structuur en stapsgewijze begeleiding bij het leren. Leerlingen voelen zich prettig op school, omdat iedereen betrouwbaar en benaderbaar is, afspraken nagekomen worden en er naar elkaar geluisterd wordt. In een veilige omgeving halen we onze leerlingen uit hun comfortzone en leren ze dat fouten maken mag. We zijn innovatief met oog voor de oorsprong, de tradities en de waarden van waaruit onze school is opgericht. Wij zijn ons bewust van onze kracht en maken weloverwogen keuzes. Houtens staat voor het verzorgen van goed en aantrekkelijk onderwijs.

Verbindend | inlevend | uitdagend | samenwerkend

Op Houtens zijn we verbindend. Wij zien elkaar, maken contact met elkaar en hebben oog voor de ander. Wij zijn inlevend en betrokken; we willen weten wat er speelt bij onze leerlingen en bij collega’s, in ons vak en in de omgeving. Daar stemmen we ons onderwijs op af. Wij versterken elkaar door elkaar uit te dagen en uitdagingen gaan we samen aan. Dit vormt de basis voor een goede samenwerking met leerlingen, ouders en collega’s. Wij bouwen voort op elkaars kracht om resultaten te bereiken.
Verbindend is meer dan alleen samenbrengen: op Houtens begrijpen we elkaar, zonder ons in de ander te verliezen.

Vrolijk | hartelijk | positief | warm

Houtens is vrolijk. We creëren een fijne sfeer die energie geeft en zin maakt. We zijn vriendelijk en hartelijk naar elkaar, naar onze leerlingen en naar hun ouders. Op Houtens is ruimte voor humor en een geintje, zolang de intentie oprecht en respectvol is. Wij doen er alles aan om leerlingen een fijne, veilige tijd op school te bezorgen. We zien leerlingen écht en we zijn de school die je kent. We zijn loyaal en weten de belangen van de leerlingen te beschermen.

Ontdekken, Ontwikkelen en Ontplooien

Het logo van Houtens geeft drie jaarringen van een boom weer. Elke jaarring staat voor één van de drie eerder genoemde O’s. De binnenste jaarring is rood en symboliseert de kern, het hart van de school. Rood staat voor passie, ontdekken waar je talenten liggen en uit de veilige comfortzone stappen. De binnenste ring is niet rond, maar in ‘beweging’, zonder scherpe hoeken. Dit geldt ook voor de tweede ring. Op Houtens ontwikkelen leerlingen hun talent(en). Dit gaat niet zonder slag of stoot. Fouten maken mag, hier word je sterker van. De tweede ring heeft een blauwe kleur. De buitenste ring is rond en lichtgroen. De lichtgroene, ronde cirkel staat voor afronding, je hebt je ontwikkeld, en je hebt je kunnen ontplooien. Houtens is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren (resultaatgericht). Houtens is ambitieus en verwacht dit ook van haar leerlingen. Leerlingen worden zodanig uitgedaagd dat ze hun eigen krachten gaan ontdekken, ontwikkelen en ontplooien. Houtens haalt leerlingen in een veilige omgeving uit hun comfortzone, zodat leerlingen zelfverzekerd in het leven staan en zelfbewust vervolgstappen maken. We gaan een persoonlijke relatie aan met iedere leerling, om hem of haar op deze manier zo goed mogelijk te stimuleren en te begeleiden bij het ontdekken van zijn of haar passie(s) en ontwikkeling van zijn/haar talent. 

Didactiek 

Het Expliciete Directe Instructiemodel 

Op Houtens werken we met het Expliciete Directe Instructiemodel. Ons lesmodel gaat uit van modern klassikaal onderwijs waarbij leerlingen veelvuldig worden geactiveerd, zodat zij de leerstof actief verwerken en daardoor beter onthouden en meer inzicht krijgen. Daarnaast houdt het lesmodel rekening met de verschillende leervermogens van kinderen. Sommige kinderen nemen de leerstof snel op en komen eerder tot zelfstandig werken dan andere kinderen. Wij werken met lessen van 60 minuten omdat hierdoor ons didactisch model goed tot haar recht komt. Het Expliciete Direct Instructiemodel bestaat uit de volgende fasen:

1. Terugblik 

De docent blikt  samen met de leerlingen terug op de vorige les of het laatste moment waarop ze met de stof bezig zijn geweest. Hierbij wordt de voorkennis van de leerlingen geactiveerd. 

2. Presentatie 

De docent presenteert de nieuwe lesstof. Dit wordt onder andere gedaan door het doel van de les duidelijk te maken. Ook wordt er in deze fase uitleg gegeven. 

3. Begeleide inoefening 

De leerlingen oefenen samen met de docent een aantal opdrachten. Dit kan op verschillende manieren. De docent controleert of de instructie duidelijk is geweest en of de leerlingen aan de zelfstandige verwerking kunnen beginnen. 

4. Zelfstandige verwerking 

De leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met de lesstof. Dit is tevens het moment waarop de docent verlengde instructie kan geven aan leerlingen die meer moeite hebben met de lesstof. Hierna gaan ook deze leerlingen zelfstandig aan het werk. In deze fase past ook de verrijkte instructie voor leerlingen die behoefte  hebben aan verdieping. 

5. Evaluatie 

De docent evalueert met de klas of het gestelde doel bereikt is. Als dit niet het geval is wordt er besproken wat er in de volgende les nog behandeld moet worden. Hierbij wordt ook het lesproces besproken. 

Pedagogiek  

In de pioniersfase van de oprichting van Houtens was er het ideaal van een school die uitblinkt in veiligheid, omgang en sfeer. Deze pedagogische visie wordt het Groene Gedachtegoed genoemd. ‘Groen’ gaat over ons gedrag. Ons gedrag bepaalt niet alleen de omgang met leerlingen, maar ook de omgang met de collega’s en anderen.

Organisatie

Henk van Komen
Directeur 
henkvankomen@mijnhoutens.nl 

Jasper Gaasenbeek 
Afdelingsleider onderbouw 
jaspergaasenbeek@mijnhoutens.nl  

Patricia Kronenburg 
Afdelingsleider bovenbouw 
patriciakronenburg@mijnhoutens.nl  

Charlotte de Lange
Afdelingsleider bovenbouw
charlottedelange@mijnhoutens.nl

Meerdere docenten hebben een rol waarbij zij actief zijn in beleidsvormende en uitvoerende werkzaamheden. Daarnaast worden specifieke rollen ingevuld door specialisten, zoals de ondersteuningscoördinatoren en de vertrouwenspersonen. Er zijn drie leerlingcoördinatoren; 

Bart Laureij 
TL / basis/ kader onderbouw 
bartlaureij@mijnhoutens.nl  

Philyanne van den Bergh 
Leerlingcoördinator onderbouw/bovenbouw
philyannevandenbergh@mijnhoutens.nl  

Schoolplan 

Met het schoolplan ‘De school die je kent’ spreken wij onze ambities uit voor de ontwikkeling van Houtens voor de periode 2021-2025. Dit schoolplan is een nadere uitwerking van het strategische beleidsplan (SBP) zoals dat in februari 2020 aan de medewerkers van Houtens is gepresenteerd. Het strategisch beleidsplan HIJN geeft richting en ruimte voor de invulling van het onderwijs op College de Heemlanden en Houtens. Het schoolplan is te vinden op de website van Houtens. Vanuit het schoolplan maken we een jaarplan. 

Dit zijn wij HIJN

Alles wat Houten te bieden heeft aan voortgezet onderwijs komt samen in HIJN.

Onder HIJN scholengroep vallen vier scholen: Cals College Nieuwegein, Cals College IJsselstein, Houtens en College de Heemlanden.

Binnen de HIJN scholengroep zijn er een aantal regelingen die van toepassing zijn op de vier scholen. Het gaat om de volgende regelingen:

  • Klachtenregeling
  • Privacyreglement leerlingen

Je kunt deze vinden op de website van HIJN scholengroep www.hijnscholengroep.nl. Tevens vind je er het jaarverslag. De klachtenregeling kun je ook hieronder te vinden.

HIJN scholengroep is een open stichting voor katholiek, protestants christelijk en algemeen bijzonder voortgezet onderwijs in de regio Houten – Nieuwegein – IJsselstein. Wij werken vanuit de visie dat ieder kind recht heeft op het best denkbare onderwijs, om zich te kunnen ontwikkelen tot een zelfstandig en weldenkend individu. We stimuleren onze scholen dit te bieden binnen de kaders van onze filosofie. 

We geven het best denkbare onderwijs vorm door samen te werken vanuit onze waarden. Dit is zichtbaar in de manier waarop we met elkaar leren, werken en samenleven.

In de gemeente Houten bieden wij onderwijs aan op 2 scholen: Houtens, school voor breed vmbo en College de Heemlanden, school voor havo, atheneum en atheneum-plus.

Binnen HIJN werken in Houten ongeveer 250 personeelsleden aan gevarieerd, kwalitatief hoogstaand en innovatief onderwijs voor ruim 2000 leerlingen, voor het grootste deel afkomstig uit Houten en directe omgeving. HIJN scholengroep kent een platte organisatiestructuur waar de lijnen kort zijn. Dit bevordert aan de ene kant de professionele autonomie van onze docenten en medewerkers, aan de andere kant zorgt het voor het open en inhoudsrijke gesprek. Dit vormt ook de basis van onze kwaliteitscultuur. Het dagelijks bestuur van HIJN scholengroep wordt gevormd door een College van Bestuur.

SAMENWERKING MET FECTIO

HIJN en Katholieke Scholenstichting Fectio zijn in 2019 een samenwerking aangegaan.

Met deze samenwerking, die Onderwijs 10-14 Houten is genoemd, beogen beide partijen het onderwijs in de regio te verbeteren, de overgang tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs te versterken en beter aan te sluiten op de leerbehoeften van kinderen, omdat ze hun definitieve schoolkeuze pas op hun 14e maken (leerjaar 2 van het voortgezet onderwijs).