Begeleiding en passend onderwijs
Vanaf de eerste tot de laatste dag dat uw kind bij ons op school zit, zorgen wij voor adequate begeleiding, ook als uw kind extra ondersteuning nodig heeft.
Mentoraat
In alle leerjaren heeft uw kind een mentor. Deze mentor is zowel voor uw kind als voor u het eerste aanspreekpunt. De mentor verzorgt de mentorles. In de onderbouw is deze les er met name op gericht om uw kind zich thuis te laten voelen in het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt in de mentorles gewerkt aan positieve groepsvorming, sociaal-emotionele en studievaardigheden. Bij het maken van een keuze voor een vakkenpakket, een profiel of een vervolgopleiding helpt de mentor zijn leerlingen bij dit keuzeproces. De LOB- leerlijn wordt door de mentor uitgevoerd in de klas en wordt aangestuurd door de decaan. De mentor is de spil in de begeleiding van uw kind. Na de mentor is de leerlingcoördinator voor zowel uw kind als voor u het eerstvolgende aanspreekpunt.
Een mentor kan een beroep doen op diverse begeleiders. Houtens werkt met begeleiders die een specifieke deskundigheid hebben op het gebied van:
- Dyslexie;
- Rekenen;
- Bewust omgaan met faalangst (BOF);
- Sociale vaardigheid (LEV).
Extra ondersteuning
Het ondersteuningsteam is deskundig op het gebied van passend onderwijs in de klas en extra ondersteuning, zowel binnen en buiten de school. Het ondersteuningsteam adviseert de vakdocent, mentor en/of leerlingcoördinator over het begeleiden van leerlingen in de klas. Daarnaast is het ondersteuningsteam expert op het gebied van de extra steun (binnen en buiten de school) die kan worden ingezet als een leerling dat nodig heeft. Het ondersteuningsteam bespreekt met mentor en de leerlingcoördinator welke leerlingen gebruik maken van de extra steun. Daarnaast stemt het ondersteuningsteam de ondersteuning met ketenpartners zoals de GGD jeugdarts, het sociaal team, leerplicht of samenwerkingsverband Zuid-Utrecht.
In het school-ondersteuningsprofiel (SOP) staat beschreven welke extra ondersteuning op Houtens aan leerlingen geboden kan worden.
Bij vragen over ondersteuning en passend onderwijs kunt u terecht bij de Coördinator Passend Onderwijs via ondersteuning@mijnhoutens.nl.
SOCIALE VEILIGHEID
Een gevoel van veiligheid, in en rond de school, is van groot belang voor leerlingen en medewerkers. Wanneer een kind zich zeker en veilig voelt op school kan hij maximaal presteren. Het protocol is te vinden op de website. Bij signalen van onveiligheid of pesten is de mentor het eerste aanspreekpunt. Waar nodig worden de pedagogische medewerker en/ of de veiligheidscoördinatoren betrokken. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het protocol en het begeleiden van mentoren bij situaties rond sociale onveiligheid. De veiligheidscoördinatoren adviseren de teams en schoolleiding over het te voeren veiligheidsbeleid.
Ondersteuning bij dyslexie en dyscalculie
Leerlingen met een dyslexieverklaring kunnen gebruik maken van de daarvoor geboden faciliteiten, zoals tijdsverlenging bij toetsen en examens, compensatie bij spellingsfouten of gesproken ondersteuning. Ook krijgen leerlingen dyslexietraining in kleine groepen bij spelling en lezen van onze dyslexiebegeleiders.
Leerlingen met een dyscalculie verklaring kunnen gebruik maken van tijdsverlenging bij toetsen en examens. Daarnaast krijgen zij extra begeleiding van onze dyscalculiebegeleider.
Heb je een vraag over dyslexie?
Stuur dan een bericht naar: dyslexie@mijnhoutens.nl.
LWOO (Leerweg Ondersteunend Onderwijs)
In leerjaar 1 en 2 bieden wij leerwegondersteuning aan in de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg. Het LWOO op Houtens is bedoeld voor leerlingen die op de middelbare school starten met een leerachterstand, soms mede veroorzaakt door sociaal-emotionele problematiek. Het aanbod voor LWOO leerlingen moet vooral gericht zijn op het omgaan met de leerachterstanden en heeft als doel dat een leerling ondanks achterstanden toch een VMBO diploma haalt. Vanaf het schooljaar 2023-2024 werken we met een nieuw onderwijsconcept voor de Basis - Kader – LWOO. Meer inhoudelijke informatie is te vinden in paragraaf 4.1
Voor leerlingen met LWOO stellen we een ontwikkelperspectiefplan (OPP) op, in samenspraak met leerling en ouders. Dit OPP wordt gedurende het schooljaar geëvalueerd.
Schoolondersteuningsprofiel
Met de invoering van passend onderwijs in 2014 is het een wettelijke verplichting voor scholen om een schoolondersteuningsprofiel op te stellen, conform de inhoudelijke eisen die de onderwijsinspectie stelt. Ons samenwerkingsverband maakt hiervoor gebruik van het online Schoolondersteuningsprofiel van Perspectief op School. Het schoolondersteuningsprofiel wordt jaarlijks herzien, waardoor onze school en het samenwerkingsverband over een actueel overzicht beschikt van onderwijskundige informatie in relatie tot passend onderwijs.
Perspectief op School geeft inzicht in de ondersteuning die onze school een leerling kan bieden, in de ambities die wij hebben om ons te ontwikkelen en hoe die ontwikkeling verloopt. Deze ondersteuning is vastgelegd in een schoolrapportage. Voor ouders is er een beknopte ouderrapportage beschikbaar waarin wordt samengevat welke ondersteuning wij uw kind kunnen bieden op onze school.
Extra steun arrangementen
Als uw kind extra ondersteuningsbehoeften heeft en er meer ondersteuning is dan de vakdocenten en/of mentor kunnen bieden, dan kan er een extra steun arrangement worden ingezet. Dit arrangement omvat extra begeleiding op sociaal-emotioneel gebied, gedrag of bij studievaardigheden. De begeleiding kan worden geboden door een leerlingcoach, in de trajectklas of door de begeleider passend onderwijs. Binnen het extra steun arrangement wordt altijd in overleg met uw kind en u een ontwikkelperspectiefplan (OPP) opgesteld. Dit wordt in ieder geval 2 keer per schooljaar met uw kind en u geëvalueerd.
Vertrouwenspersonen
De vertrouwenspersonen kunnen worden ingeschakeld wanneer er sprake is van ongewenst gedrag in de school. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn seksuele intimidatie, agressie en geweld, maar ook pesten en discriminatie. De vertrouwenspersoon is er om leerlingen/medewerkers op te vangen en te begeleiden als ze te maken hebben (gehad) met ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon helpt bij het zoeken naar een oplossing binnen de school.
De vertrouwenspersonen zijn bereikbaar via e-mail:
Eva Löbker: evalobker@mijnhoutens.nl
Bart Laureij: bartlaureij@mijnhoutens.nl
Mocht je liever een vertrouwenspersoon spreken die niet werkt bij Houtens, dan kun je contact leggen met Miriam Smit. Zij is aangesteld als externe vertrouwenspersoon voor Houtens.
Miriam Smit: info@humanresults.nl
Pedagogisch medewerker
De pedagogisch medewerker is te vinden in lokaal 1.25, de ruimte waar leerlingen zich melden als ze uit de les zijn verwijderd. De pedagogisch medewerker helpt leerlingen om conflicten op te lossen, treedt op als coach voor leerlingen die dat nodig hebben en stuurt aan op herstel.
De pedagogisch medewerker is te bereiken via widavandoorn@mijnhoutens.nl.
Trajectklas
Op Houtens zijn enkele pedagogisch medewerkers verantwoordelijk voor de Trajectklas. In lokaal 1.44 hebben we een trajectklas waarin leerlingen worden opgevangen die tijdelijk niet in de klas of pauze kunnen zijn of die extra ondersteuning nodig hebben. We bieden extra ondersteuning bij plannen, organiseren, leren en maken van huiswerk in een kleine groep. Daarnaast bieden we individuele begeleiding bij de overige executieve functies op school, zoals concentratie of het sturen van eigen gedrag. Ook werken we dagelijks met een startgroep waar leerlingen die een of enkele keren per week begeleiding nodig hebben bij de start van de dag en hun overzicht terecht kunnen.
De trajectklas is te bereiken via ondersteuning@mijnhoutens.nl